Η Ελληνική Eταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) ιδρύθηκε το 1979 ύστερα από προτροπή του καθηγητού μου στο Στρασβούργο της Γαλλίας και τότε Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (SIS) αείμνηστου Charles Marie Gros που πρότεινε να ιδρυθεί και στη Ελλάδα, Εταιρεία Μαστολογίας. Η παρότρυνση αυτή ήταν μια πρόσκληση για απόδραση από το χθες και επένδυση στο μέλλον, μια πραγματική παρακαταθήκη η οποία έμελλε να γίνει μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα έφερνε την ανατροπή μετά από μερικά χρόνια. Η υπέρβαση αυτή τότε, έγινε αιτία να καθιερωθεί η αναβάθμιση του κοινωνικού δείκτη της Μαστολογίας στη χώρα μας.

Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια ζωής της ΕΕΜ, γεμάτα δράση και προσφορά στην Ελληνική κοινωνία. Χρόνια που ξεκίνησαν από εποχές πολύ δύσκολες, όταν «ο καρκίνος του μαστού» λεγόταν με περιφράσεις, ως απαγορευμένη έννοια και οι γυναίκες που έπασχαν δεν τολμούσαν να δηλώσουν ότι είναι πάσχουσες και όσες το έλεγαν ήταν δακτυλοδεικτούμενες. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τότε ο καρκίνος του μαστού ήταν ταυτόσημος με την «επάρατη νόσο» και ήταν η εποχή που σε όποια νοσούσε άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση.

Σήμερα λοιπόν 35 χρόνια μετά, οι συνθήκες βελτιώθηκαν από κάθε άποψη, οι διαγνωστικές μέθοδοι έγιναν πιο αποτελεσματικές, η μαστογραφία περιόρισε σημαντικά την ακτινοβολία της, η επιβίωση των γυναικών έγινε πολύ καλύτερη και σ’ αυτό βοήθησε σημαντικά η εφαρμογή του πληθυσμιακού ελέγχου με την έγκαιρη διάγνωση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και η ΕΕΜ εξελίχθηκε και από μία μικρή Επιστημονική Εταιρεία που ήταν, έγινε μια καταξιωμένη Εταιρεία με ένα αξιοσέβαστο και αναγνωρισμένο επιστημονικό και κοινωνικό έργο που συνοψίζεται στους παρακάτω 5 βασικούς άξονες.

α) Στη συνεχή μετεκπαίδευση των ειδικών στον μαστό ιατρών

β) Στην ενημέρωση των μη ειδικών ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στις εξελίξεις στη Μαστολογία

γ) Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού

δ) Στην ίδρυση και λειτουργία από το 2002 του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη», το οποίο από το 2004 τελεί και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

ε)Στην ίδρυση και λειτουργία από το 2009 της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας

Η αναγνώριση, η καταξίωση και η δικαίωση των 25 χρόνων λειτουργίας της ΕΕΜ ήρθε με τη βράβευση της με έπαινο, τον Δεκέμβριο του 2004 από την Ακαδημία Αθηνών, για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου «Έλλη Λαμπέτη».

Από τον Απρίλιο του 2009 η ΕΕΜ ίδρυσε και λειτουργεί την Ελληνική Σχολή Μαστολογίας για να παρέχει μια ολοκληρωμένη πολυεπιστημονική εκπαίδευση στους ιατρούς που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Μαστολογία, ανεξάρτητα από τον κορμό της ειδικότητας στον οποίο ανήκουν.

Σας καλωσορίζω λοιπόν εκ μέρους των μελών του Δ.Σ. της ΕΕΜ στην ιστοσελίδα της, μέσω της οποίας μπορείτε να βρείτε όλες τις προσεχείς δραστηριότητες (επιστημονικές και κοινωνικές) της Εταιρείας, τα μέλη του ΔΣ, τα μέλη της Εταιρείας, το περιοδικό “Δύο” το οποίο εκδίδει για το κοινό η Zita Medical Management και στο οποίο συμμετέχει η Εταιρεία μας. Από τον Απρίλιο του 2015 πρόκειται να κυκλοφορήσει το 1ο τεύχος του επιστημονικού ιατρικού περιοδικού “MASTOLOGIA”, στην αγγλική γλώσσα με ευρεία περίληψη στα ελληνικά, στο οποίο καλούνται όλοι οι συνάδελφοι ιατροί οι οποίοι θα ήθελαν να συμμετέχουν να αποστείλουν τις εργασίες τους. Το περιοδικό θα παρέχει ακόμη και πληροφορίες για προσεχή συνέδρια που άπτονται της Μαστολογίας. Στο κατηγορία "Περιοδικό" που θα βρείτε στο menu, υπάρχουν οι οδηγίες προς τους συγγραφείς.

Με την ελπίδα ότι θα σας έχουμε κοντά μας, αρωγούς στο επιστημονικό μας έργο, όσους ασχολείστε με τον μαστό, διατελώ εκ μέρους του Δ.Σ.,

Η Πρόεδρος 

 

Δρ Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα

ε Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Γυναικολόγος-Χειρουργός, Μαστολόγος-Ογκολόγος

Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον

καρκίνο και τα Κέντρα μαστού στην Ε.Ε

Αιτήσεις Μελών

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Απόψεις για την Σχολή

Webinars

Γίνετε Μέλος

Δελτίο Τύπου

Η τεχνητή νοημοσύνη και ...

Στη Ρόδο 3-6 Μαΐου 2023 το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο ...

Δελτίο Τύπου: Τριήμερη ...

Η μεγάλη επιτυχία που είχε η τριήμερη ...

Δελτίο Τύπου: Επίτιμος ...

 

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ: ΔΙΗΜΕΡΗ ...

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, τόσο με φυσική ...

Τελευταία Νέα

Διεθνής Εταιρεία ...

Κάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται περισσότερες ...

"Take Home Message" 21st ...

Τα μηνύματα που πρέπει να κρατήσετε από το 21ο ...

Αίτημα για Οικονομική ...

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) είναι η ...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ:"Η ...

Ο Δήμος Περιστερίου σε συνεργασία με την ...

21st SIS World Congress ...

Επικοινωνία

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top