Τι είναι καρκίνος;

Καρκίνος είναι ο άτυπος και ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων που εκτοπίζουν τους υγιείς ιστούς του σώματος. Μια από τις εξετάσεις που μπορεί να επισημάνει την ύπαρξή του ή να την αποκλείσει είναι η κυτταρολογική εξέταση. Ανάλογα με την εντόπιση του καρκίνου στο συγκεκριμένο όργανο έχουμε και διάφορους καρκίνους όπως μαστού, μήτρας, ωοθηκών κλπ.

 

Πώς θα υποψιασθούμε τον καρκίνο του μαστού;

Ένα ογκίδιο στην ψηλάφηση, μια διόγκωση διάχυτη του μαστού, ένα έκκριμα από τη θηλή (κυρίως αιματηρό), αλλαγή της όψης, της χροιάς και του μεγέθους της θηλής, μπορεί να είναι ενδείξεις καρκίνου του μαστού.

Τα σημάδια αυτά όμως δεν είναι αποδείξεις για καρκίνο.
Εάν διαπιστώσουμε κάτι από αυτά που αναφέραμε τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό ιατρό που θα μας εξετάσει και θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις, μια από τις οποίες είναι και η κυτταρολογική εξέταση.

Θεραπεύεται ο καρκίνος του μαστού;

ΝΑΙ, αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση;

Επειδή ο καρκίνος εξελίσσεται σταδιακά, είναι καλύτερα να τον εντοπίσουμε σε μικρό μέγεθος. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος του καρκίνου τόσο καλύτερη είναι η αντιμετώπισή του και τόσο μεγαλύτερη η επιβίωση της γυναίκας. Ογκίδιο μικρότερο του 1 εκ. έχει μεγάλη πιθανότητα ίασης.

Όταν ανακαλυφθούν άτυπα κύτταρα στο μαστό, πριν εξαλλαγουν σε καρκινικά (προκαρκινικό στάδιο), έχουμε πλήρη ίαση. Η θεραπεία στα προχωρημένα στάδια είναι δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη. Γι’ αυτό χρειάζεται τακτικός έλεγχος του μαστού, για να εντοπιστεί ο καρκίνος στη γένεσή του.

Πως γίνεται η σωστή διάγνωση των παθήσεων του μαστού;

Αυτή γίνεται με το συνδυασμό μερικών εξετάσεων όπως είναι η τριπλή εξέταση ρουτίνας (κλινική εξέταση, μαστογραφία, παρακέντηση με κυτταρολογική εξέταση) από έναν ειδικό ιατρό, το μαστολόγο, που μπορεί να είναι είτε γυναικολόγος είτε χειρουργός, αλλά θα πρέπει να έχει ειδική εκπαίδευση και να ασχολείται με το μαστό.

Ο μαστολόγος αφού πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό όπως μαστογραφία, υπέρηχοι, γαλακτογραφία, παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση θα κάνει την ψηλάφηση (κλινική εξέταση) και κατά την κρίση του θα συμπληρώσει την εξέταση με άλλες εξετάσεις.

Πως γίνεται η κυτταρολογική εξέταση στο μαστό;

Κυτταρολογική εξέταση στο μαστό γίνεται βασικά με τρεις τρόπους:
- στο έκκριμα της θηλής – αν υπάρχει.
- σε υλικό παρακέντησης με λεπτή βελόνα από ψηλαφητό ή μη ογκίδιο. Η παρακέντηση είναι μια διαδικασία απλή και ανώδυνη όπως η λήψη αίματος, με την οποία παίρνουμε υλικό για κυτταρολογική εξέταση από ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στο μαστό που μπορεί να είναι είτε ψηλαφητό ογκίδιο, είτε ακτινολογική ανωμαλία που την έχει εντοπίσει η μαστογραφία και τέλος
- στο αποτύπωμα του ογκιδίου στο χειρουργείο, ή πολύ σπάνια, στο αποτύπωμα από εξωτερική πληγή στο δέρμα ή στη θηλή του μαστού.

Το υλικό που λαμβάνεται με τις παραπάνω μεθόδους αφού επιστρωθεί σ πλακίδιο και χρωματισθεί εξετάζεται στο μικροσκόπιο από τον /την Κυτταρολόγο.

Τι προσφέρει η Κυτταρολογία στις παθήσεις του μαστού;

Βασικά θέτει ή επιβεβαιώνει μια διάγνωση. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασθενή για να γνωρίζει προεγχειρητικά τι έχει και τι πρόκειται να της γίνει. Αρνητική ή θετική για κακοήθεια, διαφοροποιείται η περαιτέρω αγωγή.

Εκτός όμως από τη διάγνωση, η κυτταρολογική εξέταση σήμερα προσφέρει και στην πρόγνωση του καρκίνου του μαστού με τον προσδιορισμό διαφόρων προγνωστικών παραγόντων.

Τι σημαίνει πρόγνωση;

Σε όλους τους καρκίνους η έκβαση δεν είναι η ίδια, δηλ. η γυναίκα έχει διαφορετική επιβίωση. Ορισμένοι τύποι καρκίνου πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα, είναι δηλαδή πιο άγριοι και χρειάζονται διαφορετική, πιο επιθετική αντιμετώπιση μετά την εγχείρηση, ενώ άλλοι είναι πιο ήπιοι και χρειάζονται ηπιότερους χειρισμούς.

Η έκβαση του καρκίνου μπορεί να προβλεφθεί σ’ ένα μεγάλο ποσοστό με τους προγνωστικούς παράγοντες, δηλαδή, με κάποιες άλλες εξετάσεις όπως είναι οι υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης, η ανάλυση του DNA, τα ογκογονίδια p53 και BCL-2 κ.ά. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται σε κυτταρολογικό υλικό όπως και σε ιστολογικό υλικό μετά τη βιοψία.

Οι άνδρες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού;

Ναι, αν και το ποσοστό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις γυναίκες. Ένας άνδρας με καρκίνο του μαστού αντιστοιχεί σε κάθε 200 γυναίκες καρκινοπαθείς του μαστού. Για το λόγο αυτό και οι άνδρες, αν διαπιστώσουν κάτι στο μαστό τους, πρέπει να συμβουλευθούν αμέσως το μαστολόγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ο σωστός και έγκαιρος έλεγχος του μαστού προλαβαίνει δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι κρίμα να μπείτε σε περιπέτειες είτε από αμέλεια είτε από φόβο μήπως ακούσετε κάτι δυσάρεστο. Ο καρκίνος θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις ΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ και πάντοτε η προληπτική ιατρική είναι προτιμότερη από τη θεραπευτική ιατρική.

 

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Επικοινωνία

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top