Τα φάρμακα τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Με την πρόοδο της έρευνας κάθε χρόνο καινούργια φάρμακα ανακαλύπτονται και προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να χορηγηθούν είτε μετεγχειρητικά, ως συμπλήρωμα της εγχείρησης, είτε προεγχειρητικά για να βοηθήσουν να μειωθεί το μέγεθος του όγκου είτε σε περιπτώσεις που υπάρχουν μεταστάσεις.

Δίδονται φάρμακα για μετεγχειρητική προληπτική θεραπεία;

Είναι δυνατόν νεοπλάσματικά κύτταρα να διαφύγουν από την περιοχή του όγκου και διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματος ή της λέμφου να εγκατασταθούν σε άλλα σημεία του σώματος της γυναίκας, χωρίς να μπορούμε να τα εντοπίσουμε στο αρχικό στάδιο. Για το λόγο αυτό μετά τη χειρουργική επέμβαση και την αφαίρεση του όγκου, ο μαστολόγος συνιστά σε αρκετές ασθενείς μετεγχειρητική προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία.

Η θεραπεία αυτή αποφασίζεται ύστερα από την εκτίμηση ορισμένων παραγόντων που προκύπτουν κυρίως από την ιστολογική εξέταση του όγκου, αλλά και από άλλες εξετάσεις, όπως ορμονικοί υποδοχείς, προγνωστικοί παράγοντες κ.ά. Μεταξύ των παραγόντων που θα ληφθούν υπόψη είναι η ηλικίας της γυναίκας και η ύπαρξη ή η διακοπή της περιόδου.

Η μεταγχειρητική προληπτική θεραπεία του καρκίνου του μαστού με φάρμακα, έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση τα τελευταία 20 περίπου χρόνια.
Πως χορηγούνται αυτά τα φάρμακα και ποια είναι;

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται είτε από το στόμα ως χάπια είτε από τη φλέβα ως ενέσεις. Η μετεγχειρητική προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή αποτελείται είτε από κυτταροστατικά φάρμακα είτε από ορμονικά σκευάσματα είτε γίνεται συνδυασμός των δύο.


Ποια από αυτές τις θεραπείες είναι η πιο αποτελεσματική;

Η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Για κάθε ασθενή ο ιατρός με βάση ορισμένα κριτήρια (ιστολογική εξέταση, ηλικία, περίοδος αλλά και σε σχέση με άλλα υπάρχοντα προβλήματα υγείας), θα επιλέξει αυτήν που θεωρεί ως την πιο κατάλληλη για τη συγκεκριμένη ασθενή αφού προηγουμένως συζητήσει το θέμα μαζί της.


Τι διάρκεια έχει η προφυλακτική θεραπεία;

Η διάρκεια της μετεγχειρητικής προφυλακτικής χημειοθεραπείας είναι συνήθως 6 μήνες, ενώ η διάρκεια της μετεγχειρητικής προφυλακτικής ορμονοθεραπείας με αντιοιστρογόνα είναι 5 χρόνια.
Υπάρχουν παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία και ποιες είναι αυτές;

Η χημειοθεραπεία μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες οι οποίες εξαρτώνται από το είδος των φαρμάκων, τη δοσολογία αλλά και από την αντίδραση της κάθε ασθενούς. Τα κυτταροστατικά φάρμακα επηρεάζουν τα κύτταρα του μυελού των οστών και τα κύτταρα που καλύπτουν το γαστρεντερικό σωλήνα.

Έτσι κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορεί να παρουσιασθούν παρενέργειες που έχουν σχέση με το αίμα, όπως μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, που έχει ως συνέπεια τη μειωμένη αντίσταση του οργανισμού και ευαισθησία σε λοιμώξεις, προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ανορεξία, ναυτία, εμετοί, διάρροια, στοματίτιδα.


Τα μαλλιά πέφτουν με τη χημειοθεραπεία;

Το αν θα πέσουν ή όχι τα μαλλιά εξαρτάται κυρίως από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Τα μαλλιά μετά το τέλος της χημειοθεραπείας έτσι κι αλλιώς ξαναβγαίνουν. Στις περιπτώσεις όμως που πέφτουν, εκτός από τη σωστή ενημέρωση, χρειάζεται προσωρινά μια περούκα για να περιορισθούν οι συναισθηματικές επιπτώσεις της παροδικής αλλαγής στην εμφάνιση της γυναίκας.


Υπάρχουν άλλες παρενέργειες;

Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες παρενέργειες είτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας είτε αργότερα. Ο ιατρός θα ενημερώσει σχετικά την ασθενή ανάλογα με το είδος των φαρμάκων που της χορηγεί.
Ποιες είναι οι παρενέργειες της ορμονοθεραπείας;

Η ορμονοθεραπεία έχει γενικά λιγότερες παρενέργειες. Μπορεί όμως, ανάλογα με το φάρμακο και την ηλικία της γυναίκας, να προκαλέσει αξιόλογα ενοχλήματα όπως συμπτώματα εμμηνόπαυσης, διαταραχές της περιόδου, εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου κλπ.

Τα αντιοιστρογόνα που συχνά χορηγούνται μετά από μια επέμβαση, μπορεί να παρουσιάσουν μετά από μακροχρόνια χρήση αξιόλογες παρενέργειες από τα μάτια και από το ενδομήτριο, και για το λόγο αυτό απαιτείται συστηματική ιατρική παρακολούθηση. Σχεδόν όλες οι παρενέργειες αυτές, σήμερα μπορούν να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.


Εκτός από την προφυλακτική χημειοθεραπεία υπάρχει άλλη χημειοθεραπεία;

ΝΑΙ. Η χημειοθεραπεία που χορηγείται θεραπευτικά για την αντιμετώπιση των μεταστάσεων.

 

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 394 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Επικοινωνία

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top