Με πλήθος εμπεριστατωμένων εισηγήσεων που «κάλυψαν» μια πληθώρα θεμάτων για τον καρκίνο του μαστού, ολοκληρώθηκε ο 3ος διήμερος κύκλος μαθημάτων της Σχολής Μαστολογίας της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας.
Οι απεικονιστικές τεχνικές και η διερεύνηση του καρκίνου του μαστού ακόμα και στους πολύ πυκνούς μαστούς, ήταν η αφορμή για το καλωσόρισμα από τον νέο Διευθυντή της Σχολής κ. Νίκο Δημητρόπουλο, ο οποίος παράλληλα εξήρε την αποστολή και το έργο της Σχολής στην εκπαίδευση των ιατρών που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη Μαστολογία.  Τα σχετικά με την απεικόνιση θέματα ανέπτυξαν με παραστατικές εισηγήσεις οι κ.κ. Πέτρος Μαλακάσης (ψηφιακή τομοσύνθεση),  Νίκος Δημητρόπουλος (διπλής φάσης μαστογραφία με έγχυση σκιαγραφικού ), Μαρούσα Ντούσκου (Μαγνητική Μαστογραφία) και Μαριάννα Ιωαννίδου (περιπτώσεις).

Για τη χειρουργική αντιμετώπιση των καλοήθων παθήσεων και την αναγκαιότητα εξαίρεσης των θηλωμάτων, καθώς και με τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων στον μαστό και στην μασχάλη στις περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού,  ομιλήτριες ήσαν οι κυρίες Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Ειρήνη Καρυδά,  Φιορίτα Πουλακάκη, Αντιγόνη Πουλτσίδη,  Χριστίνα Τσιώνου, και Ελένη Φαλιάκου.
Η  κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα αναφέρθηκε στην επιλογή της χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με την ηλικία, το  είδος του καρκίνου, την εντόπισή του και το στάδιο της νόσου. Παράλληλα  υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη της απόλυτα εξατομικευμένης επιλογής χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί “one size” τεχνική», ενώ αναφερόμενη στις επεμβάσεις, είπε, πως αυτές πρέπει «να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους Μαστολόγους για να μπορεί επί πλέον να συνδυασθεί η  κατάλληλη  ογκολογική  φροντίδα με το αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα».  Ακόμη αναφέρθηκε στην προφυλακτική υποδόρια μαστεκτομή, σε γυναίκες με βεβαρημένο κληρονομικό ή  ατομικό ιστορικό,  ή με μεταλλάξεις στα γονίδια ΒRCA1 & BRCA2.

Η γυναικομαστία ήταν το θέμα της κ. Νεκταρίας Λαμπρινάκη και ο μη  διηθητικός καρκίνος του μαστού του κ. Απόστολου Ζαβού και της κ.Ολυμπίας Τζαΐδα.

Οι εισηγήσεις συνεχίστηκαν με εκείνη του κ. Γεωργίου Κόκκαλη με θέμα τις συγγενείς ανωμαλίες του μαστού και τη χειρουργική τους αντιμετώπιση, ενώ για την υποδόρια μαστεκτομή μίλησε η κ. Νεκταρία Λαμπρινάκη. Τέλος, στη διάρκεια του διημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έξω από το Αμφιθέατρο Επαμεινώνδας Μεγαπάνος του Μαιευτηρίου Λητώ, πραγματοποιήθηκε και επίδειξη μηχανημάτων υπερήχων, που ευγενικά παρεχώρησε η Eταιρεία Samsung.

Αιτήσεις Μελών

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 344 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Επικοινωνία

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top