Με την επίτευξη ουσιαστικών επιστημονικών αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας, από τις 20-23 Οκτωβρίου 2016, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Το άρτια δομημένο πρόγραμμα του Συνεδρίου και οι εξέχουσες προσωπικότητες από το διεθνές επιστημονικό στερέωμα που συμμετείχαν, συνέβαλαν θετικά στην επιτυχημένη έκβαση του.  Συγκεκριμένα  συμμετείχαν ο διεθνούς φήμης Παθολόγος-Ογκολόγος Καθ. David Khayat από το Παρίσι, o Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας Pr. Alexander Mundinger, Ακτινολόγος από την Γερμανία, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις κατευθυντήριες οδηγίες Aslı Ulutürk , ο Διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Μαστολογίας, Χειρουργός από το Ισραήλ, Καθ. Ruben Orda, η ομογενής Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής στο Σικάγο κ. Καλλιόπη Σιζιοπίκου, ο υπεύθυνος για τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου στη Βόρειο Γερμανία, Ακτινολόγος κ. Axel Grawingholt και η Πλαστικός Χειρουργός από την Αγγλία  κ. Eleane Sasson.

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Εξαδάκτυλος , Πλαστικός Χειρουργός, στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν εκτός των ξένων προσκεκλημένων ομιλητών, η Αντιπεριφεριάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θες/νίκης  κ. Βούλα Πατουλίδου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Καλυψώ Γούλα,  Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μίου ,κ. Αλέξανδρος-Αναστάσιος Γαρύφαλλος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ανέφερε ότι η καθολική και η ενεργός συμμετοχή των συναδέλφων όλων  των ειδικοτήτων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μαστού από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του Εξωτερικού, προσδίδει κύρος στην πλέον επίσημη και σημαντική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας που σκοπό έχει την επιμόρφωση των Ελλήνων Ιατρών. 

«Το Συνέδριο κάλυψε  σημαντικά θέματα της Μαστολογίας όπως  Xειρουργική Μαστού, Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική, Απεικονιστικές Μεθόδους, Παθολογική  Ογκολογία και  Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, Μοριακή Ιατρική, Παθολογοανατομική, Νοσηλευτική Φροντίδα και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη. 

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και στη διασφάλιση της ποιότητας στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του μαστού, όπως αναπτύχθηκε από την Εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Aslı Ulutürk. Την παράσταση έκλεψε ο διεθνούς φήμης Παθολόγος-Ογκολόγος Καθ. David Khayat που παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέροντα αλλά και με οικονομικό τρόπο εφαρμόσιμο πρόγραμμα πρόληψης,  με τον οποίο η Γαλλία προσέγγισε και προσεγγίζει  την πρόληψη του καρκίνου γενικότερα στη Γαλλία.  Ο κ.  Mundinger αναφέρθηκε  στη θέση των υπερήχων στα προγράμματα screening και  τη θέση του ABUS στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς, ο κ. Orda  στο θέμα "Μαστολογία, παρελθόν, παρόν και μέλλον",  η  κ. Σιζιοπίκου για τη σύγχρονη αντίληψη των προγνωστικών και προδιαθετικών παραγόντων και τις μελλοντικές κατευθύνσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού , ο κ. Graewingholt μίλησε για τα πλεονεκτήματα του screening στον καρκίνο του μαστού και  η κ.  Sasson για την αυτόλογη ανάπλαση του αφαιρεθέντος μαστού. 

Να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο Συνέδριο Μαστολογίας που ανέδειξε το κατοχυρωμένο πλέον δικαίωμα της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη απόφασης για τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, γεγονός που υπογράμμισε στoν χαιρετισμό  της η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ)  κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, τονίζοντας πως «η θεραπεία της κάθε γυναίκας, που ενδεχόμενα ασθενήσει από καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινής απόφασης με τον θεράποντα ιατρό στην οποία απόφαση  να συμμετέχει η ασθενής». 

Παράλληλα η κ. Μουζάκα αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ανάγκη που σήμερα γίνεται πιο απαιτητική από ποτέ, έχοντας ως δεδομένο ότι «η παρατατεμένη ψυχική ένταση της γυναίκας, «ενισχύει» δραματικά την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, κάτι που σήμερα οι γυναίκες στην Ελλάδα το ζούνε καθημερινά, με τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουν» θα εκτοξεύσει  τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Η Πρόεδρος της ΕΕΜ αναφέρθηκε τέλος στην «αδικαιολόγητη» όπως τη χαρακτήρισε ύπαρξη των 7 διαφορετικών Επιστημονικών Εταιρειών που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας  μιας μορφής  «ομοσπονδιοποίησης», η οποία θα ενοποιήσει τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται στον τομέα   της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας  του καρκίνου του μαστού. 

Είναι σημαντικό και αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας, η ΕΕΜ γιόρτασε τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας, για την οποία η Πρόεδρος παρουσίασε τη ζωή της Διεθνούς Εταιρείας αποτυπωμένη από την εμπειρία της σ’ ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο και κατατοπιστικό φωτογραφικό πανόραμα. 

Τέλος, ο Σύλλογος Άλμα Ζωής, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε, τίμησε την Πρόεδρο της ΕΕΜ,  κ. Μουζάκα, για την μακρόχρονη προσφορά της στις γυναίκες, ενώ βράβευσε τους καταστηματάρχες των καταστημάτων  στην Συμπρωτεύουσα που φωταγώγησαν ροζ τις βιτρίνες των καταστημάτων τους όλο τον Οκτώβριο-Ευρωπαϊκό μήνα καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού.

Αιτήσεις Μελών

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Επικοινωνία

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top