Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στην Ελληνική Κοινωνία, εξέδωσε αναμνηστικό βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει τα Επιστημονικά Προγράμματα και τους Ομιλητές από τα 14 Πανελλήνια Συνέδρια Μαστολογίας και τα 3 Διεθνή που πραγματοποίησε στο διάβα αυτών των χρόνων.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β’

  Χαιρετίζω τὸν ἑορτασμὸ τῶν 40 χρόνων τῆς Ἑλληνικῆς Ἑταιρείας Μαστολογίας καί τὶς σχετικὲς ἐκδηλώσεις ποὺ ἒχουν διοργανωθεί ἀπὸ τὴν Ἑταιρεία.

  Τὸ κῦρος τῶν προσκεκλημένων, ἡ πληθώρα καὶ ἡ ποιότητα τῶν ἐκδηλώσεων, ἡ πλαισίωση μὲ ποιοτικὴ μουσικὴ ἀκόμα, τὸ διαφαινόμενο μέσα ἀπὸ τὸν ἑορτασμὸ ἦθος τῶν προσπαθειῶν τῆς Ἑταιρείας διαχρονικά, ὅλα αὐτὰ ἐγγυῶνται γιὰ μιά εὐχάριστη καὶ ὠφέλιμη βραδυά, γεμάτη χρήσιμη πληροφορία καὶ ὅραμα γιὰ τὴν Ἑλληνικὴ κοινωνία. Δὲ μπορῶ παρὰ νὰ ἐπισημάνω ἰδιαίτερα τὶς Ἡμερίδες ποὺ ἔχουν προγραμματισθεῖ ἀνὰ τὴν Ἐπικράτεια μὲ σκοπὸ τὴν ἐνημέρωση καὶ πρόληψη ἀπὸ τὸν καρκίνο τοῦ μαστοῦ.

  Εἶναι πολὺ σημαντικὸ γιὰ ὅλους μας νὰ αἰσθανόμαστε τὸ ἐνδιαφέρον κάποιων συνανθρώπων μας γιὰ μᾶς. Γιατὶ οἱ κόποι ὅσων μοχθοῦν γιὰ νὰ φέρουν σὲ πέρας τὶς δράσεις τῆς Ἑταιρείας φέρουν καρποὺς καὶ οἱ καρποὶ αὐτοὶ εἶναι δῶρα πραγματικὰ γιὰ τὸν καθένα μας προσωπικά. Εἶμαστε λοιπὸν ὀφειλέτες πρὸς ὅλους σας, ὅσοι βοηθᾶτε σ’αὐτὴ τὴν προσπάθεια. ἰδίως σ’ἐκείνους ποὺ ἔχουν φύγει ἀπὸ κοντά μας. Εἶναι δίκαιη ἡ τιμή.

  Συγχαίρω τοὺς διοργανωτὲς γιὰ τὴν ὄμορφη σύναξη καὶ ἔχομαι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς νὰ εὐλογεῖ πλουσίως καὶ γιὰ πολλὲς δεκαετίες ἀκόμη τὶς δραστηριότητες τῆς Ἑλληνικῆς Ἑταιρείας Μαστολογίας.

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ THΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα

ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Χειρούργος–Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος

Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα μαστού.

Εκπρόσωπος του Π.Ι.Σ. στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού

Δ/ντης Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας

Μέλος του Δ. Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (SIS) Μέλος Διεθνούς Επιτροπής της SIS για την Υγεία του μαστού

 

Mε ιδιαίτερη συγκίνηση και ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για την επιείκεια Tου που μου το επέτρεψε, παραθέτω ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) τον πρόλογο μου στο αναμνηστικό, επετειακό βιβλίο που εκδίδουμε ως ΕΕΜ, με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στην Ελληνική Κοινωνία.

Ομολογουμένως, 40 χρόνια δύσκολα και σκληρά, διότι δεν είχα την τύχη να προέρχομαι ούτε από επώνυμη οικογένεια των Αθηνών, ούτε από την Ελλάδα, μια και είμαι από την Κων/πολη.

Το έναυσμα για να κάνω Μαστολογία μου δόθηκε από ένα συνειδικευόμενο την εποχή εκείνη, Συνάδελφο, τον σημερινό Καθηγητή κ. Ζήση Παπαθανασίου, που είχε όμως το πλεονέκτημα τότε, εκτός της ισχυρής προσωπικότητας του, -ταύρος και αυτός-, να έχει πατέρα ιατρό, που είχε φροντίσει να τον στείλει στη Γαλλία από φοιτητή. Έτσι γνώριζε πολλά περισσότερα από εμένα τότε. Σε μια λοιπόν εφημερία και βρισκόμενοι στην Βιβλιοθήκη του Αρεταιείου Νοσοκομείου, προκάλεσε τη συζήτηση ρωτώντας με σε τι σκόπευα να εξειδικευτώ. Τότε, είχα ολοκληρώσει το 3ο έτος ειδικότητας στη Μαιευτική/Γυναικολογία. Του απήντησα ότι δεν είχα ακόμη σκεφθεί κάτι τέτοιο και θα άκουγα τις δικές του προτάσεις.

Μόλις ολοκλήρωσε την κατάθεση των ιδεών του, του απάντησα Μαστολογία!!! Η απόφασή μου  αυτή βασίστηκε στη διαπίστωση που είχα ήδη κάνει, ότι με τον μαστό, παρόλο που είναι όργανο του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, το είχαν υπό την κατοχή τους οι (άνδρες) χειρουργοί!!

Αυτές ήταν οι σκέψεις που ανταλλάξαμε. Στη συνέχεια ταξιδέψαμε μαζί στο Στρασβούργο, όπου γνωρίστηκα με τον αείμνηστό Καθηγητή Charles Marie Gros, εμπνευστή της Μαστολογίας, κατασκευαστή του μαστογράφου της CGR. Ο Καθηγητής χάρηκε με την επιθυμία μου και μου συνέστησε να πάω κοντά του το συντομότερο δυνατόν. Όταν επέστρεψα στην Αθήνα απευθύνθηκα αμέσως στη Γαλλική Πρεσβεία και μετά από λίγο χρονικό διάστημα πήρα υποτροφία.

Είχα την μεγάλη αυτή τύχη να θητεύσω παρά τω Gros, ο οποίος και πριν τελειώσει η θητεία μου κοντά του, μου ζήτησε γυρνώντας στην Ελλάδα να ιδρύσω την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, ως θυγατρική εταιρεία της SIS. Την πρότασή του αυτή ο Καθηγητής την έστειλε με επιστολή του στον τότε Καθηγητή μου, τον αείμνηστο Βασίλειο Κουτήφαρη.

Τον Δεκέμβριο του 1979 πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του, και ιδρύθηκε η ΕΕΜ ύστερα από την επίσημη ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Άξιος συνεχιστής του, ο γιός του Dominique, ο οποίος πήρε το 1982 τα σκήπτρα, όταν ο πατέρας του αποδήμησε εις Κύριον.

Έτσι άρχισε η ιστορία της ΕΕΜ και τη ροή αυτή, θα ακολουθήσει η προτεραιότητα των χαιρετισμών των συναδέλφων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, γι αυτό και ζητώ την επιείκεια όλων .

Η ΕΕΜ συνέβαλε τα μέγιστα στην ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού με τις εκλαϊκευμένες Ενημερωτικές Ημερίδες, που πραγματοποίησε στο διάβα αυτών των χρόνων ανά την Επικράτεια, με την προθυμία και την εθελοντική προσφορά των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετείχαν σ’ αυτές.

 Παράλληλα, πραγματοποίησε και δωρεάν εξετάσεις μαστού, με λήψη ιστορικού, προσδιορισμό  του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, υπερηχογραφήματος μαστού, παρακέντησης και κυτταρολογικής εξέτασης και κυτταρολογικής εξέτασης εκκρίματος κ.α.

 Η συμβολή της ΕΕΜ στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και την καλλίτερη επιβίωση των γυναικών μπορεί να αποδειχθεί και με αριθμούς. Το 1980 στο Διαγνωστικό Κέντρο Μαστού του ΙΚΑ, που οργάνωσα στο 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ Αθηνών, στην Κλινική Αγ. Μαρίνα, σε κάθε τρείς γυναίκες που διαγιγνώσκονταν με καρκίνο του μαστού, η μία βρισκόταν σε ανεγχείρητο Στάδιο, (Στάδιο 4) δηλαδή στον προθάλαμο του τάφου. Ύστερα από 20 χρόνια, το 1999 όταν με τη βοήθεια του Ελληνικού Συνδέσμου Σούζαν Κόμεν, πραγματοποιήσαμε Πανελλαδική Έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και το Στάδιο, στο οποίο διαγνώστηκαν οι γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι το 30-35% των γυναικών με καρκίνο του μαστού, ανήκαν στο Στάδιο Ο (μη διηθητικός καρκίνος) και στο Στάδιο 1 (με μέγεθος ογκιδίου έως 2 εκ.) δηλαδή Στάδια ιάσιμα κατά μεγάλη πλειοψηφία. Η ΕΕΜ ασχολήθηκε και ασχολείται ακόμη με:

  • Τη συνεχή μετεκπαίδευση των ειδικών στον μαστό ιατρών (Συνέδρια, Σεμινάρια, Σχολή Μαστολογίας)
  • Την ενημέρωση των μη ειδικών ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στα σύγχρονα επιτεύγματα της Μαστολογίας (Σεμινάρια, Ενημερωτικές Ημερίδες).
  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού (Εκλαϊκευμένες Ενημερωτικές Ημερίδες, προβολή διαφανειών, διανομή εκλαϊκευμένων εντύπων).
  • Την ίδρυση (Απρίλιος 2002) και λειτουργία του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη» που παρέχει επί 17 χρόνια, δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού γυναίκες και στα μέλη των οικογενειών τους.
  • Την ίδρυση και λειτουργία από τον Απρίλιο του 2009, της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας που προσφέρει εξειδικευμένη σφαιρική γνώση για τις παθήσεις του μαστού (καλοήθεις και κακοήθεις) στους ειδικευμένους στον τομέα τους ιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν μια σφαιρική γνώση στον τομέα της Μαστολογίας. Οι Καθηγητές της Σχολής, προσφέρουν αφιλοκερδώς τιςγνώσεις τους . Η Σχολή τελεί υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και του Υπουργείου Υγείας. Για το 2020 η Σχολή θα αναβαθμιστεί σε Master.
  • Tην έκδοση του αγγλόφωνου Περιοδικού «Mastologia”, από το 2015
  • Το 1982 μετά από πρότασή μας ο Γαλλικός Σύλλογος για τις γυναίκες με καρκίνο  του μαστού “Vivre comme avant» (Ζήσε όπως πρώτα) με Πρόεδρο τότε την αείμνηστη Francine Timothy, ήρθε στην Ελλάδα, για να ηγηθούμε τις προσπάθειας. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι η ιατρική μπλούζα στην περίπτωση αυτή ενοχλούσε. Γι' αυτό και προσφέραμε την πρωτοβουλία μας τότε στην αείμνηστη Δώρα Παπαδοπούλου Συμβολαιογράφο, η οποία πήρε τη σκυτάλη και δημιούργησε τον Ελληνικό Σύνδεσμο Γυναικών με Μαστεκτομή ο οποίος στη συνέχεια εξελίχθηκε και έφθασε στην σημερινή του ονομασία «Άλμα Ζωής».

Η ΕΕΜ πρώτη διοργάνωσε και πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον τότε Ελληνικό Σύνδεσμο Σούζαν Κόμεν «Πορεία για τη Ζωή»  με συμβολικό περπάτημα 5 χλμ. στο Κέντρο των Αθηνών για  να ευαισθητοποιήσει γυναίκες και άνδρες ενάντια στη μάστιγα του καρκίνου του μαστού. Το ίδιο επανελαβε και στις νήσους Ρόδο και Κω.

 Η ΕΕΜ το 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών δια χειρός του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, για τα 25 χρόνια λειτουργίας της και την ίδρυση του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού « Έλλη Λαμπέτη». Την ίδια χρονιά, ήρθε άλλη μια αναγνώριση του έργου της, από τα ΕΛΤΑ  τα οποία αφού αξιολόγησαν την προσφορά μας, εξέδωσαν αναμνηστικό γραμματόσημο.

 Στο διάβα των ετών η βραβεύτηκε μέσω της Προέδρου της:

  • Τον Οκτώβριο του 1992 με τον Χρυσού Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου για την πολύ επιτυχημένη οργάνωση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας στη Ρόδο
  • Το 1994 από τον Πρόεδρο του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας αείμνηστο Καθ. Antonio Figueira στη Βραζιλία.
  • Το 1996 από τον Πρόεδρο του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας τον Διεθνούς φήμης Παθολόγο-Ογκολόγο στο MD Anderson στο Ηοuston-Texas, Καθ. κ. Gabriel
  • Το 2001 από τον Σύλλογο Susan G. Komen του Dallas- Texas, με το Cameo της Εταιρείας
  • Το 2006 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - Κέντρο Στήριξης Οικογένειας για τις δωρεάν εξετάσεις μαστού με την ΕΕΜ στην Αττική
  • Τον Σεπτέμβριο του 2016 από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Η Ελπίδα»
  • Τον Οκτώβριο του 2016 από τον Σύλλογο «Άλμα Ζωής» Θεσσαλονίκης
  • Το 2016 βραβεύτηκε από την Καθ. κ, Carole Mattelein στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International Soci ety-SIS), που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο.

Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας και των προβλημάτων της Ελληνικής πραγματικότητας, η πρόσφατη διάκριση και επιλογή μου από την Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας ως Μέλους της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής της Υγείας του μαστού ήρθε να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο για την οργάνωση των 40 χρόνων της ΕΕΜ όσο και για την προετοιμασία του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της SIS για την υγεία και τη φροντίδα του μαστού. Από τη θέση αυτή, ευχαριστώ δημόσια και από καρδιάς τους Συναδέλφους μου στη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας για την τιμή που μου έκαναν και υπόσχομαι να αξιοποιήσω όλες τις γνώσεις που έχω και τις εμπειρίες που θα αποκτήσω προς όφελος των γυναικών στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Ασχολούμενη με την έκδοση αυτού του βιβλίου, διαπίστωσα ότι κάποιος ρίχνοντας του μια ματιά, θα μπορέσει να δει την εξέλιξη της Μαστολογίας στον Ελληνικό και στον Διεθνή χώρο. Παράλληλα όμως διαπίστωσα, πόσοι εκ των Συναδέλφων – Συνεργατών μας δεν βρίσκονται πλέον μεταξύ μας. Στο τέλος του βιβλίου αποδίδουμε φόρο τιμής στους εκλιπόντες.

Τέλος πριν κλείσω τον παρόντα χαιρετισμό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα διατελέσαντα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΜ που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στην ομαλή λειτουργία της Εταιρείας.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για την αποδοχήτης πρόσκλησής μας να είναι παρών στο εορταστικό δείπνο ερχόμενος από τη μακρινή Βραζιλία. Ευχαριστώ επίσης θερμά όλους τους Συναδέλφους μας, από Ελλάδα και εξωτερικό, όσους αποδέχθηκαν και έστειλαν χαιρετισμό για το βιβλίο.

Ευχαριστώ θερμά κι από την καρδιά μου, τους Νομικούς Συμβούλους της εταιρείας που πρόσφεραν τις νομικές συμβουλές αφιλοκερδώς, Κωνσταντίνο Κανιά, Κωνσταντίνο Ρέγκο, Ιωάννη Αλεβίζο και Νικόλαο Παπαευσταθίου

Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω δημόσια το τυπογραφείο Ideas print και ιδιαίτερα τα αδέλφια Ηλία & Σουζάνα Τάγκα για την άψογη συνεργασία τους στην δημιουργία και εκτύπωση του αναμνηστικού αυτού βιβλίου των 40 χρόνων της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας καθώς και όλους τους χορηγούς που απεικονίζονται στο βιβλίο και διαχρονικά έχουν στηρίξει το έργο της ΕΕΜ, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους διαχρονικά συνεργάτες μου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνω και στον σύζυγό μου Νικόλαο Μουζάκα που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια συμπαραστάτης και αρωγός στον αγώνα μου και στον αγώνα της Εταιρείας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ZHΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σεξολόγος
Επ. καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΑΠΘ

Θυμάμαι πάντα εκείνη τη συζήτηση στη βιβλιοθήκη του Αρεταιείου. Ήταν η μέρα που πρότεινα στη Λυδία Μουζάκα να ασχοληθεί με τη Μαστολογία. Είχα μόλις επιστρέψει στην Αθήνα από σπουδές στη Γαλλία, στοιχείο που δεν περνούσε ασχολίαστο από τους γιατρούς της Γυναικολογικής Κλινικής. «Και πού να πάω;» με ρώτησε, ύστερα από λίγο. «Μα, στο Στρασβούργο, στον καθηγητή Gros» της απάντησα. Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να επεξεργαστεί την πρόταση το γρήγορο μυαλό της. Είμαι σίγουρος πως είχε πάρει την απόφαση να σπουδάσει Μαστολογία μέσα σε λίγα λεπτά.

Ένα μήνα αργότερα πετούσαμε μαζί για το Στρασβούργο, εγώ για ένα σεμινάριο Ανδρολογίας και η Λυδία για να συναντήσει τον καθηγητή Gros.

Έξυπνη, αποφασιστική, ακούραστη, επικοινωνιακή, μελετηρή, πέρα από τις λαμπρές σπουδές της στο Στρασβούργο δημιούργησε και ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με τους κορυφαίους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, στο χώρο της Μαστολογίας.

Η πολυετής εμπλοκή της στα επιστημονικά δρώμενα της Μαστολογίας σε επίπεδο διεθνές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Λυδία συνδυάζει επιστημονικά και διοικητικά προσόντα που συντηρούν τη σχέση της με τη Μαστολογία. Μια σχέση που κατά βάθος παραμένει βαθειά ερωτική…

Μεγάλος ο απολογισμός δραστηριοτήτων και η απλόχερη προσφορά στην Ελληνική κοινωνία της Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας τα 40 αυτά χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας, όπου η Λυδία Μουζάκα έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού συμμετείχε ανελλιπώς σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και την τελευταία 25ετία διατελεί Πρόεδρος της Εταιρείας. Στη γκάμα των δραστηριοτήτων της Εταιρείας περιληπτικά περιλαμβάνονται 14 Πανελλήνια Συνέδρια, δύο Διεθνή και ένα Πανευρωπαϊκό που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, σωρία Ενημερωτικών Ημερίδων για το κοινό και δωρεάν εξετάσεων μαστού, θα μου επιτραπεί να πω δικαίωσαν τις φιλοδοξίες της.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η ενασχόλησή της με τη γυναίκα, σαν τον ακρογωνιαίο λίθο που στηρίζει την οικογένεια και το ενδιαφέρον της για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρία.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΓΚΡΟ

Ακτινολόγος - Μαστολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου
Διευθυντής Κέντρου Μαστολογίας Νοσοκομείου του Στρασβούργου

Η Μαστολογία μεταξύ τεχνογνωσίας και ανθρωπισμού

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιστημονικές, ιατρικές και πολιτιστικές εξελίξεις, οι οποίες επέφεραν ριζικές αλλαγές στον τομέα της Μαστολογίας.

Πρώτον, από την πλευρά των Μαστολόγων: εφαρμοσμένες πρακτικές (πρωτόκολλο προσυμπτωματικού ελέγχου, διάγνωση και θεραπευτική, προτεραιότητα στις τεχνικές πράξεις και στο μηχανικό εξοπλισμό παρά στην κλινική προσέγγιση ...) μέσα-εργαλεία (η ευρεία διάδοση των απεικονιστικών τεχνικών, η ανάπτυξη των βιολογικών δεικτών, η εξοικείωση με τα μηχανικά μέσα και η χρήση της πληροφορικής ...).

Δεύτερον, από την πλευρά των υπό θεραπεία γυναικών: αυξανόμενες απαιτήσεις για συνεργασία με τους νοσηλευτές (σεβασμός της αυτονομίας, δικαίωμα στην πληροφόρηση, ελευθερία συγκατάθεσης, εισαγωγή της έννοιας του ασθενούς-γνώστη και θέσπιση πανεπιστημιακών σχολών για ασθενείς (Universités des patients) έκκληση για εξανθρωπισμό των σχέσεων και των πρακτικών περίθαλψης διεκδικήσεις υπέρ μιας πραγματικής ενίσχυσης της ποιότητας ζωής μετά τον καρκίνο του μαστού.

Τρίτον, από την πλευρά της συλλογικών οργάνων και της κοινωνίας: υποστήριξη των γυναικών με στόχο την ενίσχυση της έρευνας σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης καθώς και την αύξηση της συμμετοχής τους στον προληπτικό έλεγχο. Επίσης, συμβολή στις εκστρατείες της Ροζ κορδέλας και των φεμινιστικών κινημάτων που προσπαθούν να αναδείξουν τον καρκίνο του μαστού ως μια μεγάλη γυναικεία υπόθεση.

Σ’ αυτό το νέο πλαίσιο, είναι επιτακτική ανάγκη για τους μστολόγους να σκύψουν με ενδιαφέρον πάνω στην επιστήμη τους - δηλαδή να αναρωτηθούν σχετικά με τις ιδιαιτερότητές της, τη νομιμότητα των πρακτικών της και την ορθότητα των στόχων της. Είναι σημαντικό να αναλυθεί το μαστολογικό« οικοσύστημα», το οποίο ορίζεται ως το σύνολο των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του νοσηλευτικού φορέα και των γυναικών,μαζί με όλες τις περιβαλλοντικές τους συνδέσεις - κοινωνικές και πολιτισμικές, ιστορικές, πολιτικές. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την βελτίωση ενός συνεκτικού Μαστολογικού μοντέλου, που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η μαστολογία πρέπει να παράσχει τα μέσα για μια πραγματική επικοινωνία και συνεργασία με άλλες επιστήμες ικανές να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν τους προβληματισμούς της, δηλαδή, την κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία, την φιλοσοφία. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να εμποδίσει την επιστήμη της μαστολογίας να πέσει σε δογματικό λήθαργο και να της επιτρέψει να «ανοιχτεί» σε μια καθησυχαστική συζήτηση πάνω σε θέματα που διαταράσσουν και διχάζουν τη γυναικεία κοινότητα, αλλά και πολλούς από τους Μαστολόγους. Π.χ. πώς μπορεί να αξιολογηθεί και να περιοριστείη υπερδιάγνωση και ηχορήγηση υπερβολικής θεραπευτικής αγωγής που σχετίζεται με τονπροληπτικό έλεγχο; Μήπως εξ ονόματος της υγείας του μαστού, μπορούμε να δικαιολογήσουμε μια προοδευτικά αυξανόμενη φαρμακευτική αγωγή επί του γυναικείου μαστού, θεωρώνταςτον όλο και περισσότερο ως εν δυνάμει προκαρκινικό όργανο; Πώς μπορεί να μην ενδώσει κανείς στην έκκληση για θεραπευτικό μαξιμαλισμό, αυτή την τόσο συχνά επικαλούμενη αρχή στο όνομα της "ίασης με κάθε κόστος", χωρίς να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες θεραπείας; Πρέπει οι Μαστολόγοι να συμμετέχουν στον ορισμό και τη διαχείριση των όρων ζωής μετά τη θεραπεία;…

Η Mαστολογία σήμερα, όπως εξάλλου και γενικότερα η ιατρική, δελεάζεται από έναν πειρασμό. θα πρέπει να αποτελέσει το όργανο της μετανθρωπιστικής ιδεολογίας και, μέσω της πρότασης για τη ριζική μεταμόρφωση της ανθρώπινης κατάστασης, η οποία υποτίθεται ότι οδηγεί σε ένα σώμα άφθαρτο για πάντα, στην καταστολή των ασθενειών, σε μια αυξανόμενη μακροζωία και, εν τέλεις τον θάνατο του Θανάτου. Ταυτοχρόνως, εμφανίζονται και οι παραπλανητικές υποσχέσεις όλων εκείνων που πιστεύουν ότι είναι βιώσιμη μια «μαστολογία χωρίς Μαστολόγους» - οι οποίοι θα έχουν αντικατασταθεί από εξανθρωπισμένα ρομπότ ή από ρομποτοποιημένους ανθρώπους που θα εφαρμόζουν πρωτόκολλα διάγνωσης ή θεραπείας, βασισμένα σε αλγόριθμους. Ακόμη, μια «μαστολογία χωρίς γυναίκες» - τις οποίες θεωρεί ως απλά αντικείμενα φροντίδας, απογυμνωμένες από καθετί που τις καθιστά όντα με σάρκα και πνεύμα, ασύγκριτα και μοναδικά. Τέλος, μια "μαστολογία χωρίς το μαστό" - ως όργανο πραγματικό και ζωντανό, στο οποίο επενδύονται τα συναισθήματα, η ιστορία, η φαντασία κάθε γυναίκας.

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει τις γυναίκες εν συνόλω, το σώμα τους, την ψυχολογία τους, την πνευματική τους κατάσταση, τις σχέσεις τους. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αρμονική σχέση τεχνογνωσίας και ανθρωπισμού, χωρίς την οποία κάθε πράξη ενός γιατρού δεν θα αξίζει να αποκαλείται ιατρική πράξη. Αυτή η προσέγγιση συνάδει με τη σκέψη του Σαρλ-Μαρί Γκρο (Charles-Marie Gros), του ιδρυτή του κλάδου της Μαστολογίας και της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (SIS). Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, γεννημένη στην πατρίδα του Ανθρωπισμού, λειτουργεί μέσα σ’ αυτό το πνεύμα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕNTIO ΠΟΥΣΤΕΡΛΑ

Κέντρο Μαστολογίας και Γυναικολογίας Λουγκάνο Τιτσίνου
Πιστοποιητικό του Πανεπιστημίου Στρασβούργου de Pathologie du Sein
Δίπλωμα της Ελβετικής Εταιρείας Μαστολογίας
Ειδικός Γυναικολογος και Μαιευτήρας FMH

Είναι μεγάλη τιμή για μένα, αλλά και μεγάλη ευθύνη, να γράψω Χαιρετισμό για ένα βιβλίο που αφορά στην ιστορία των πρώτων 40 χρόνων της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας. Ευχαριστώ τη διαχρονική φίλη μου Λυδία Μουζάκα για την πρόσκληση της, την οποία και αποδέχομαι με χαρά.

Αυτή τη στιγμή συμμετέχω και εγώ προσωπικά στην ολοκλήρωση ενός βιβλίου, το οποίο αφορά την Ελβετική Εταιρεία Μαστολογίας, που ιδρύθηκε εδώ στο Λουγκάνο το 1977.

Συναντήθηκα με τη Λυδία Μουζάκα στο Στρασβούργο το 1977, όπου από την αρχή του έτους, μαζί με τον Dominique Gros, συμμετείχαμε στην ομάδα του αείμνηστου Καθηγητή Charles Marie Gros στο Κέντρο Μαστολογίας του Πανεπιστημίου Louis Pasteur στο Στρασβούργο.

Στη σχετικά μακρά περίοδο που περάσαμε μαζί με τις οικογένειές μας στο Στρασβούργο, ο Dominique Gros, η Λυδία Μουζάκα και ο υπογράφων δημιουργήθηκε μεταξύ μας μια πολύ στενή και δυνατή σχέση, όχι μόνον από ιατρο-επιστημονική άποψη, αλλά και από ανθρώπινη που παραμένει αμετάβλητη στο πέρασμα του χρόνου, ως μέλη που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Ακόμα και σήμερα οι συναντήσεις μας βασίζονται στη μνήμη του μεγάλου Δασκάλου μας Gros και φροντίζουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες που μας ενέπευσε ο ίδιος, ειδικότερα για τη Μαστολογία βάζοντας από τότε «την ασθενή στο κέντρο της φροντίδας».

Χάρη στη Λυδία συνάντησα και γνώρισα την Ελλάδα, με τη φυσική και καλλιτεχνική της ομορφιά και δέχθηκα τη φιλοξενία του λαού της.

Η Λυδία από την αρχή της γνωριμίας μας εκτίμησε τις ιδέες μου για τη Μαστολογία. Σε γενικές γραμμές, τη θαυμάζω ιδιαίτερα για τη μεγάλη της εκτίμηση στον Charles Marie Gros, για την ικανότητά της να εμπλέκει τους συναδέλφους στα σχέδιά της, για τη γνώση και εμπειρία της στον τομέα της Μαστολογίας, αλλά και για την ακούραστη δραστηριότητά της.

Χάρη στον ενθουσιασμό της Λυδίας, συμμετέχοντας επί σειρά δεκαετιών στο Δ.Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας, μπόρεσε να γνωρίσει και τις μακρινές χώρες και συναντήθηκε με πολλούς συναδέλφους που ενδιαφέρονται για αυτό το νέο ιατρικό κλάδο.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη και τιμημένη που έχει στη διάθεσή της έναν άνθρωπο υψηλού επιπέδου όπως η Λυδία Μουζάκα, που σίγουρα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, στην οποία εκφράζω τις ειλικρινέστερες ευχές μου για μια ευτυχισμένη επέτειο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δρ. Μαουρίσιο Μαγάλχες Κόστα

Πρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας
Μέλος της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Η Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας (Société Internationale de Sénologie) είναι μια Παγκόσμια Ομοσπονδία Εταιρειών Μαστού, η οποία ιδρύθηκε το 1976 από τον Δρ. Σαρλ-Μαρί Γκρο (Charles- Marie Gros), πατέρα της σύγχρονης απεικόνισης του μαστού και δημιουργό-εμπνευστή του κλάδου της Μαστολογίας.

Από το 1976, η Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας (SIS) έχει στόχο τη συνένωση όλων των Εθνικών Εταιρειών Μαστολογίας ανά τον κόσμο, καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου της γνώσης και της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, με την πολύτιμη συμβολή των Προέδρων και των Διοικητικών Συμβουλίων.

Υπήρξαν διαδοχικά 19 Πρόεδροι στη Διοίκηση της Εταιρείας, από 12 διαφορετικές χώρες και 20 Διεθνή Συνέδρια σε Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Η Εταιρεία μας συν-εκδίδει το Ευρωπαϊκό Περιοδικό Υγείας του Μαστού και αναπτύσσει ένα συνεπές συνεκτικό πρόγραμμα πιστοποίησης των Κέντρων Μαστού, εκτός από τις περαιτέρω δραστηριότητές μας.

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη μας. Υπό την εξαιρετική ηγεσία της Καθ. Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα έχει διοργανώσει 3 Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και θα αναλάβει την οργάνωση και το συντονισμό του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον Καρκίνο του μαστού, την Φροντίδα και την Υγεία του Μαστού, στην Αθήνα στις 10-12 Σεπτεμβρίου 2020.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας για την 40η επέτειό της, ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, και να ευχηθώ σε όλους μια ζωή μακρά και παραγωγική.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΕΚΠΑ & ΕΚΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΩΝ

Δρ. Χρήστος Κίττας

Ομ. Καθηγητής Ιατρικής και πρώην Πρύτανης του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Πρώην Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Το να χαιρετίζει κανείς την έκδοση ενός αναμνηστικού βιβλίου αφιερωμένου στα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς μιας Επιστημονικής Εταιρείας με ένα τεράστιο και πολυσχιδές έργο, όπως αυτό της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (Ε.Ε.Μ) αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο τον γράφοντα.

Πέρασαν κιόλας 40 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε.Μ. το 1979, την προεδρία της οποίας κόσμησαν προσωπικότητες της Ιατρικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας, όπως οι Β. Κουτήφαρης, Γ. Παρασκευάς, Μ. Φιλιππάκης, Ι. Γκόγκας και Λ. Ιωαννίδου – Μουζάκα,η οποία μάλιστα συνεχίζει από το 1994 μέχρι σήμερα να διευρύνει τις δραστηριότητές της, με κύριους στόχους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και τη συνεχή εκπαίδευση όχι μόνον των ειδικών ιατρών, αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων, όπως επίσης και των νοσηλευτών και του παραϊατρικού γενικά προσωπικού πάνω στα θέματα του καρκίνου του μαστού.

Η ΕΕΜ τα 40 αυτά χρόνια έχει διοργανώσει 14 Πανελλήνια Συνέδρια Μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή, για τα οποία μάλιστα γίνεται εκτενής αναφορά στην παρούσα επετειακή έκδοση, ενώ έχει επίσης διοργανώσει ένα Πανευρωπαϊκό (Αθήνα 1988) και δύο Παγκόσμια Συνέδρια (Ρόδος 1992 και Αθήνα 1998), αλλά και 35 Επιστημονικές Ημερίδες για ιατρούς και 120 Ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό, σε ολόκληρη της Ελλάδα.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η χρησιμότητα των σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών και η καθοριστική συμβολή τους στον έλεγχο των μαστών, όπως και θέματα Χειρουργικής και Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής Μαστού, Παθολογικής Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας, Μοριακής Ιατρικής, Παθολογοανατομίας, Νοσηλευτικής Φροντίδας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, αλλά και η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του Μαστού αποτέλεσαν και αποτελούν τους κύριους στόχους της Εταιρείας για τη συνεχή και ορθή ενημέρωση Ιατρών και Κοινού. Ο κληρονομούμενος ή οικογενής καρκίνος του μαστού και η ανάγκη υποβολής σε γενετικό έλεγχο των συγγενών των ασθενών, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί από τη θεματολογία με την οποία ασχολείται η Εταιρεία.

Τελειώνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ την Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΕΜ για τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη», όπως και για την ίδρυση και λειτουργία της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, αλλά και για την επιλογή της από τη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας για την διοργάνωση του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαστολογίας το 2020 στην Ελλάδα.

Κυρία Πρόεδρε και αγαπητά μέλη της ΕΕΜ, σας συγχαίρω για το μέχρι σήμερα έργο σας και εύχομαι με την ίδια ζέση, να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας για το καλό των ασθενών και τα επόμενα χρόνια.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Δρ. Δημήτριος Α. Κελέκης ΜD, PhD, EBIR

Ομ. Καθηγητής Ακτινολογίας
Δ/ντης Μονάδας Απεικονίσεων και Επεμβατικής Ακτινολογίας ΙΑΣΩ

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ), ιδρύθηκε το 1979, με υπόδειξη του τότε Προέδρου της Διεθνούς Μαστολογίας (Senologic International Society – SIS) του αείμνηστου Καθηγητού Charles Marie Gros και της οποίας παραμένει θυγατρική Εταιρεία.

Είναι γνωστός ο σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, που αφορά στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών.

Επίσης η ενημέρωση των γυναικών για τον προληπτικό έλεγχο για πιθανό καρκίνο του μαστού είναι ο πιο σημαντικός στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Έχει ιδρυθεί Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης των γυναικών με καρκίνο μαστού γνωστό με το όνομα «Έλλη Λαμπέτη».

Μια ακόμα λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας είναι η Ελληνική Σχολή Μαστολογίας όπου συνάδελφοι εκπαιδεύονται στα θέματα μαστού.

Η παρουσία της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας είναι ολοκληρωμένη με διάφορες συζητήσεις σε περιοχές του Ελληνικού χώρου.

Η διοργάνωση 14 Πανελληνίων Συνεδρίων Μαστολογίας, 2 Παγκοσμίων Συνεδρίων Μαστολογίας, 35 Επιστημονικών Ημερίδων και άλλων 120 Κοινωνικών ενημερώσεων συγκαταλέγονται στην δράση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Η τριμηνιαία έκδοση του αγγλόφωνου περιοδικού MASTOLOGIA είναι μία κόμα δράση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Σημαντική επίσης είναι η βράβευση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας από την Ακαδημία Αθηνών για την 25ετή προσφορά στης.

Για το τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας έχει λάβει έγκριση από τη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας να διοργανώσει το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας το 2020 στην Ελλάδα, στις 10-12 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Νομίζω προσωπικά ότι έχει συντελέσει μέχρι τώρα ένα μεγάλο Επιστημονικό και Κοινωνικό έργο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ

Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Γεννατάς

Παθολόγος Ογκολόγος
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Συμπληρώνονται φέτος σαράντα χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας. Ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικό Επιστημονικό Σωματείο το 1979, με υπόδειξη του τότε Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας  (Senologic International  Society) αείμνηστου Καθηγητού  Charles Marie  Gros.  Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης με εκδηλώσεις που απευθύνονται σε Ιατρούς που ασχολούνται με τις παθήσεις του Μαστού, σε Ιατρούς διαφόρων άλλων ειδικοτήτων, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε ασθενείς και στο γενικό κοινό. Για το σκοπό αυτό η Εταιρεία διοργανώνει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ για την ενημέρωση του κοινού οργανώνει ενημερωτικές Ημερίδες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Στις εκδηλώσεις για το κοινό λαμβάνουν μέρος εξειδικευμένοι ιατροί και διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ακροατηρίου.

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα 14 Πανελλήνια Συνέδρια Μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, το 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μαστολογίας στην Αθήνα το 1988, το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας στη Ρόδο το 1992, το 22ο Διεθνές Συνέδριο για τηνΈρευνα του καρκίνου του μαστού στηνΑθήνα το 1998, καθώς και 35 Επιστημονικές Ημερίδες για ιατρούς και 120 Ενημερωτικές Ημερίδες για το κοινό σ’ όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας έχει αναλάβει από τη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας να διοργανώσει το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας το 2020 στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων η Εταιρεία ίδρυσε τον Απρίλιο του 2009 την Ελληνική Σχολή Μαστολογίας υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας  Μαστολογίας  και του Υπουργείου  Υγείας  και την οποία σκοπεύει να αναβαθμίσει με τη χορήγηση διπλώματος Master σε συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστημιακά κέντρα. Από τονΙούνιο του 2015, εκδίδει κάθε τρεις μήνες το αγγλόφωνο Ιατρικό περιοδικό «MASTOLOGIA».

Το 2002 η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας ίδρυσε το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη», το οποίο παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στα μέλη των οικογενειών τους.

Το Δεκέμβριο 2004 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25ετούς λειτουργίας και προσφοράς η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντική τιμητική διάκριση.

Οι δραστηριότητες της Εταιρείας οφείλονται στην αφοσίωση και εργατικότητα μικρής ομάδας Ιατρών, στους οποίους εύχομαι να συνεχίσουν στο μέλλον με την ίδια δύναμη το πολύτιμο δημιουργικό έργο τους.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ

 

Apostolos D. Mandrekas, MD, PhD

Commodore (ret.) Hellenic Navy
ISAPS Visiting Professor
ISAPS Educational Council
ISAPS N/S Greece
EASAPS Educational Committee
Former President Hellenic Society of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery (HESPRAS)
Director ARTION Plastic Surgery Center

 
 
 
 
 
Δημήτριος Χάψας

Αντιπλοίαρχος, Ιατρός εα
Πλαστικός Χειρουργός

Η έκδοση του παρόντος αναμνηστικού βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ), συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου των 40 ετών λειτουργίας και προσφοράς της στην Ελληνική Κοινωνία.

Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια όλο το φάσμα της επιστημονικής ενασχόλησης της ΕΕΜ με τον τομέα της Μαστολογίας και παρουσιάζεται στον αναγνώστη, το πλούσιο επιστημονικό και κοινωνικό της έργο κάνοντας μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων από την χρονολογία της ιδρύσεως της έως και σήμερα.

Από το 1979-έτος ιδρύσεως της ΕΕΜ-η Εταιρεία προσπάθησε να εφαρμόσει μέσα σε μια δύσκολη για την εποχή περίοδο, μια δυναμική εξωστρέφειας και να υπερπηδήσει εμπόδια και φραγμούς προς όφελος της συνεχούς μετεκπαίδευσης των ειδικών με τον μαστό ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού, της ενημέρωσης και της επαγρύπνησης του κοινού σε θέματα πρόληψης, έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Και τα κατάφερε!

Στη δυναμική της αριθμούνται 14 Πανελλήνια Συνέδρια Μαστολογίας, 3 Διεθνή και πάνω από 120 Ενημερωτικές Ημερίδες για το κοινό.

Η ίδρυση και λειτουργία από το 2002 του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού και των μελών των οικογενειών τους «Έλλη Λαμπέτη», που προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του έως και σήμερα, η ίδρυση και λειτουργία της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας από το 2009 έως και σήμερα, αποδεικνύουν το αξιόλογο έργο της που αγκαλιάστηκε και τιμήθηκε όχι μόνον από την Επιστημονική Κοινότητα, αλλά και από την Ελληνική Κοινωνία.

Τα διατελέσαντα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΜ μαζί με την δραστήρια και καταξιωμένη συνάδελφο, Καθ. κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα που επί 27 συναπτά έτη κατέχει την θέση της Προέδρου της Εταιρείας, προσέφεραν και προσφέρουν τα μέγιστα στην εξέλιξη της Μαστολογίας και της προσφοράς της στον άνθρωπο.

Τα τελευταία χρόνια, «τα χρόνια της κρίσης», όπως ήταν φυσικό, η ΕΕΜ πάλεψε για να κρατηθεί όρθια και να μην αναστείλει τη λειτουργία της. Ο κυριότερος στόχος που έχει θέσει, «η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών της Εταιρείας», επετεύχθη.

Με πρότυπο λοιπόν το παράδειγμα της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, η υπόσχεση όλων μας είναι μία. Να μην σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε.

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Λίνα Φλωρεντίν, B.Sc., Ph.D., ErCLG

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια
Διευθύντρια ΑλφαLab Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω και αυτή τη χρονιά στις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ), θαυμάζοντας και εκτιμώντας την προσήλωση και το αίσθημα προσφοράς στον άνθρωπο που επιδεικνύουν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΜ.

Η έντονη επιστημονική και κοινωνική δράση της ΕΕΜ, με την συνεχή μετεκπαίδευση των ειδικών στο μαστό ιατρών, την ενημέρωση των μη ειδικών ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στα σύγχρονα επιτεύγματα της Μαστολογίας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, την προσφορά της στον Έλληνα Επιστήμονα μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας και τέλος την προσφορά της στην πάσχουσα από καρκίνο του μαστού γυναίκα, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη», το οποίο παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, την αναδεικνύουν σε μια καταξιωμένη Επιστημονική Εταιρεία που καταφέρνει να προσφέρει γνώση και να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης, στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας.

Η επισφράγιση του ανωτέρω έργου της ήρθε με την ανάθεση στην Πρόεδρο της ΕΕΜ, Καθ. κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα της διοργάνωσης στην Αθήνα του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας που θα λάβει χώρα από τις 10-12 Σεπτεμβρίου 2020 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Καθώς το πεδίο της γνώσης μεταβάλλεται με ιδιαίτερη ταχύτητα, η τεχνολογία εξελίσσεται και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις διευρύνονται, ο τομέας της γενετικής και γενωμικής αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της πρόληψης όσο και της διάγνωσης και θεραπευτικής προσέγγισης.

Η Ελληνική Εταιρεία  Μαστολογίας  (ΕΕΜ),  προσφέροντας  τη  δυνατότητα  συνεχούς  εκπαίδευσης και ενημέρωσης με τη διοργάνωση μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και συνεδρίων, θέτει τις βάσεις της απαραίτητης και αναγκαίας επιτυχούς συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, Μαστολόγων, Ογκολόγων, Χειρουργών, Γενετιστών, Ψυχολόγων με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους.

Τέλος, εξέχουσας σημασίας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση από τον καρκίνο του μαστού, οι οποίες και λαμβάνουν χώρα σε συνεργασία με Δήμους, Μητροπόλεις, Γυναικείους Συλλόγους κ.α., σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικευμένοι επιστήμονες αναπτύσσουν τα νεότερα δεδομένα της νόσου και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Από καρδιάς εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το αξιόλογο έργο που επιτελεί η ΕΕΜ από το 1979 έως και σήμερα και εύχομαι καλή επιτυχία και δύναμη στη συνέχιση του έργου της.

Αιτήσεις Μελών

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 134 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Απόψεις για την Σχολή

Webinars

Γίνετε Μέλος

Δελτίο Τύπου

Η τεχνητή νοημοσύνη και ...

Στη Ρόδο 3-6 Μαΐου 2023 το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο ...

Δελτίο Τύπου: Τριήμερη ...

Η μεγάλη επιτυχία που είχε η τριήμερη ...

Δελτίο Τύπου: Επίτιμος ...

 

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ: ΔΙΗΜΕΡΗ ...

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, τόσο με φυσική ...

Τελευταία Νέα

Επικοινωνία

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top